Rc-waarde en kleding

Rc-waarde

Er zijn verschillende soorten waardes om uit te drukken hoe goed iets isoleert, één daarvan is de Rc-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter het product isoleert. Aan de hand van deze waarde is het dus tamelijk eenvoudig te zien hoe goed het ene materiaal isoleert ten opzichte van een ander materiaal. Als de Rc-waarde van product A hoger is dan de waarde van product B, betekend het dus dan product A beter isoleert. Dit houdt dus in dat product B minder goed isoleert dan product A. Zo kan dus worden vastgesteld dat beter product A kan worden gebruikt dan product B, mits hier de mogelijkheid toe is. Want als product A niet past of als hier geen geld voor is, dan moet product B wel worden gebruikt. Dit is dan natuurlijk niet optimaal, omdat product A beter werkt dan product B en dan snij je jezelf een beetje in de vingers. SCHOTGROEP Isolatie.

Aan de hand van de Rc-waarde is dus handig te zien welk materiaal beter isoleert, om zo ook makkelijker een keuze te maken. Zo’n waarde is tijdloos, het is niet zo dat deze minder of lager wordt als de tijd verstrijkt. Deze blijft hetzelfde. Als in jaar X product A beter isoleert dan product B, wil dat zeggen dat in jaar Y product A ook nog steeds beter isoleert dan product B. Het gaat niet minder goed werken. Product B zal dan altijd minder goed blijven dan product A.

Ook goed om te weten, de Rc-waarde gaat niet alleen over het materiaal zelf, maar over de hele constructie. Dus deze constructie moet wel goed zijn opgevuld, anders zou het zomaar kunnen voorkomen dat product B toch beter werkt dan product A 😉

Maar als het goed wordt opgevuld, zoals SCHOTGROEP Isolatie dat doet, zal product A beter blijven dan product B, of dat nou in jaar X of in jaar Y is.